I znów słodka propozycja. Czekolada jest zdrowa. Niektórzy piszą, że czekolada jest z kakaowca, kakaowiec jest rośliną, więc zjadają czekoladę tak naprawdę jesz zdrową sałatkę. Cóż, jakieś wytłumaczenie to jest! A tak całkiem na poważnie – czekolada jest zdrowa, ale tylko czarna z dużą zawartością kakao i niewielkim dodatkiem cukru – zawiera magnez i żelazo.

Choć jedzona samodzielnie nie wszystkim smakuje, warto połączyć ją z owocami. SKŁADNIKI: jabłko, gruszka, banan, mandarynka, winogrona ciemne i jasne, brzoskwinia, żurawina i inne dowolne owoce według upodobań, 2 tabliczki gorzkiej czekolady, 100 mln słodkiej śmietanki 18 proc. Czekoladę rozpuszczamy na wolnym ogniu z dodatkiem śmietanki. Przygotowaną masę przelewamy do specjalnego pojemnika i umieszczamy na podgrzewaczu – powinna być cały czas ciepła i płynna.

Owoce kroimy w kostkę, taką „na jeden gryz”. Na specjalny długich widelcach, lub zwykłych obiadowych, nadziewamy owoce i maczamy w czekoladzie. Zjadamy. Ta pyszna przekąska zastąpi kaloryczne kremówki i ciastka kremowe.

www.cezal.waw.pl