Kasza na wiele sposobów

Wiele osób nie lubi kaszy. Są też tacy, którzy nie przywiązują się do jej walorów smakowych, ale cenią ją przede wszystkim ze względu na właściwości zdrowotne. Kasza to inaczej jadalne nasiona zbóż posiadające wysoką wartość odżywczą. Zawierające one mnóstwo cennych dla zdrowia składników, m.

in. magnez, potas, żelazo. Przygotowując swoje obiadowe menu, postaraj się zawrzeć różnego rodzaju kasze i spożywać je przynajmniej dwa razy w tygodniu. Przepisów na ciekawe dania z tym naturalnym produktem nie brakuje.

Kaszę jaglaną możesz użyć jako farszu do przyrządzenia cukinii zapiekanej z żółtym serem. Kasza gryczana nada się do nadzienia na pieczone pierogi. Z drobnej kaszy kuskus przyrządzisz smakowite i zdrowe danie, kiedy połączysz ją z papryką i czosnkiem i polejesz dresingiem jogurtowo-cytrynowym. Możesz też spróbować kaszy kukurydzianej na słodko, z miodem i migdałami.

Warto polubić kasze i wprowadzić je do swojego codziennego menu. Ich bogactwo jest tak duże, że z pewnością każdy wybierze coś dla siebie.