Kiełki to wspaniały, wiosenny dodatek do kanapek, twarożków i sałatek. Oprócz tego, że nadają one przygotowywanej potrawie bardzo dużo niepowtarzalnego smaku, zawierają też wiele cennych wartości odżywczych.

Jakich? Ich lista jest niezwykle długa. Kiełki mają bowiem w swoim składzie zarówno witaminy, jak i minerały oraz białka.

Dzieje się tak, ponieważ rośliny magazynują w nich wszystkie najbardziej wartościowe substancje, aby później przekazać je swoim „potomkom”. Kiełki to więc bardzo bogate źródło witamin z grupy B oraz C.

Dla porównania, sześć szklanek soku pomarańczowego zawiera tyle samo witaminy C, co zaledwie pół szklanki kiełków. Dodatkowo są one także skarbnicą żelaza, wapnia, fosforu, magnezu, jodu, miedzi, cynku, selenu, manganu i litu.

Znajdziemy w nich nawet beta-karoten, białko, kwasy tłuszczowe omega-3, a nawet błonnik. Jeżeli więc nie mamy czasu na przygotowywanie zdrowych posiłków, a podstawą naszej diety są kanapki – warto dodać do nich trochę kiełków.

Na pewno wyjdzie nam to na zdrowie.