Krem z pomidorów

Zupy warzywne niezabielane mąką są bardzo zdrowe, a do tego niesamowicie smaczne. Szczególnie dobrze smakują jesienią oraz zimą, kiedy za oknem jest szaro i ciemno. Wracając zmarznięci z pracy marzymy o rozgrzaniu się – nic tak dobrze wówczas nie działa, jak pyszna zupa. SKŁADNIKI: 2 litry bulionu, 4 łyżki przecieru pomidorowego, puszka pomidorów, czosnek, oliwa, śmietanka 18 proc, mozarella, bazylia świeża lub suszona, sól i pieprz do smaku, groszek ptysiowy.

Bulion zagotowujemy w garnku. Pomidory dokładnie blendujemy na krem i dodajemy do zupy. Następnie dodajemy przecier. Kiedy zupa zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i gotujemy 15 minut.

Dodajemy 50 – 100 ml śmietanki i ponownie zagotowujemy. Zupę przyprawiamy. Przelewamy do miseczek i polewamy przysmażonym na oliwie czosnkiem. Do każdej miseczki wkładamy klaster mozarelli i posypujemy bazylią.

Obok podajemy groszek ptysiowy. Zupa jest bardzo sycąca, a przede wszystkim zdrowa. Przetworzone pomidory nie mają mniej witamin niż takie jedzone na surowo. Są równie cennym źródłem mikro i makro elementów.