Boże narodzenie to jedno z najchętniej obchodzonych w Polsce świąt. Jest to bowiem nie tylko ważna uroczystość religijna, ale również okazja do spotkania dawno niewidzianych krewnych i miłego spędzenia czasu z rodziną.

Warto jednak zauważyć, że pomimo faktu, iż Boże Narodzenie obchodzone jest w całym kraju, potrawy przygotowywane w tym okresie różnią się w zależności od regionu. Na szczególną uwagę zasługuje w tej kwestii Śląsk.

Wiele dań, bez których Ślązacy nie wyobrażają sobie Wigilii, jest zupełnie nieznana w innych częściach kraju. Wśród nich znajdziemy m.

in. moczkę, czyli słodką zupę wykonaną na bazie piernika, mleka i bakalii.

Oprócz tego dużą popularnością w tym rejonie cieszy się także zupa migdałowa oraz siemieniotka, przygotowywana na bazie konopi, cebuli i mleka. Wigilijne danie główne to najczęściej postne gołąbki – w skład ich nadzienia wchodzą głównie grzyby, a wyjątkowy smak nadaje im żur, w którym są gotowane.

Do najpopularniejszych świątecznych deserów na Śląsku należą natomiast makówki wykonane z bułki i maku z bakaliami.