Dania z ryb to obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole – tym bardziej, że większość osób cały czas utrzymuje tradycję sprzed lat i powstrzymuje się przed jedzeniem mięsa w dniu poprzedzającym Boże Narodzenie. Jakie ryby więc najlepiej zaserwować na wigilijną kolację? Najbardziej popularny w tym okresie jest oczywiście karp, którego możemy przyrządzić na wiele sposobów, np. usmażyć, podać na zimno w galarecie, z jabłkiem lub sosem pomarańczowym. W Wigilię każdy z nas powinien także skosztować śledzia, najczęściej podawanego w formie sałatki.

Choć te dwie ryby tradycyjnie kojarzą nam się ze świętami, Polacy są w tej kwestii coraz mniej konserwatywni i chętnie próbują nowych smaków. Z tego właśnie powodu w Wigilię o wiele częściej jemy łososia lub dorsza. Wybierając rybę należy pamiętać, aby wybierać ryby z dobrych hodowli, czyli takich, które nie posiadają certyfikowane łowiska i nie stwarzają zagrożenia dla całych populacji. Przy zakupie dobrze zwrócić więc uwagę na certyfikat MSC, czyli niebieską rybkę.