Każda nacja ma swoje tradycje kulinarne. Często powiązane są one z określonymi datami w kalendarzu. W polskiej kulturze również jest to bardzo widoczne. Najlepszym przykładem są tutaj najważniejsze święta, jakie obchodzimy, czyli Wielkanoc oraz Boże Narodzenie. Zupełnie co innego znajduje się na stole podczas wielkanocnego śniadania, niż podczas wigilijnej kolacji. Z pewnością, warto pielęgnować swoje tradycje kulinarne. Warto zwrócić uwagę, że praktycznie w każdym polskim domu są one nieco inne. Jedni od dziesiątek lat na Boże Narodzenie przygotowują karpia, podczas gdy inni stawiają na dorsze.

Nie ma chyba jednak w Polsce rodziny, która w okresie bożonarodzeniowym nie jadłaby dań rybnych. Na tradycje kulinarne Polaków wpływ miało wiele różnych czynników. Z pewnością, ogromną rolę w czasie ich kształtowania odgrywała kultura chrześcijańska. Najlepszym przykładem tego jest właśnie wspomniana wyżej wieczerza wigilijna, podczas której Kościół nakazuje wstrzymać się od konsumpcji potraw mięsnych, co faktycznie w większości przypadków jest praktykowane. Z pewnością, na tradycje kulinarne naszego narodu wpływ ma również klimat, w którym żyjemy. Jako że jest on dość chłodny, to do naszych tradycyjnych składników diety nie zalicza się na przykład cytrusów. Są w tym gronie jednak ziemniaki, które przecież naturalnie nie występowały kiedyś w naszej szerokości geograficznej. W tym konkretnym przypadku tradycję spożywania kartofli zawdzięczamy czynnikom natury politycznej – nad Wisłą spopularyzowała je żona naszego króla.