Wielkanocne menu skupia się głównie na świątecznym śniadaniu – to właśnie ono jest najważniejszym posiłkiem w czasie Wielkanocy. Co więc musi się w nim znaleźć? Z pewnością nie możemy zapomnieć o produktach, które znalazły się w naszej wielkanocnej święcące.

Dzielenie się chlebem, jajkami czy kiełbasą ma oczywiście przede wszystkim podłoże religijne, ale także ma przyciągnąć do nas szczęście i powodzenie. Oprócz tego na wielkanocnym stole nie może zabraknąć oczywiście jajek.

Możemy podawać je w najróżniejsze sposoby – w koszulkach ze szpinakiem, tradycyjnie z majonezem lub nadziewane łososiem lub inną rybą. Dobrze sprawdzą się tu również wszelkie pasty do chleba.

Nie możemy zapomnieć także o białej kiełbasie. W czasie śniadania możemy podać już mazurka, sernik czy typową dla Wielkanocy paschę.

Pamiętajmy jednak, aby do świątecznych posiłków – zarówno śniadania, jak i obiadu – podchodzić z umiarem. Jeśli nie możemy oprzeć się pokusie jedzenia – częściej wybierajmy lekkie sałatki przyrządzone z nowalijek.

www.xxiv-ozhs.pl