{"id":442,"date":"2019-03-05T13:43:25","date_gmt":"2019-03-05T11:43:25","guid":{"rendered":"http:\/\/www.artchannel.pl\/?p=442"},"modified":"2019-03-13T08:59:30","modified_gmt":"2019-03-13T07:59:30","slug":"olej-do-smazenia-jaki-wybrac","status":"publish","type":"post","link":"http:\/\/www.artchannel.pl\/olej-do-smazenia-jaki-wybrac\/","title":{"rendered":"Olej do sma\u017cenia – jaki wybra\u0107?"},"content":{"rendered":"
\n

Kilka lat temu Polacy niemal znacznie ograniczyli u\u017cywanie olej\u00f3w w kuchni.<\/p>\n

Du\u017c\u0105 popularno\u015b\u0107 w naszym kraju zyska\u0142a natomiast oliwa z oliwek, kt\u00f3r\u0105 dodawali\u015bmy zar\u00f3wno do sa\u0142atek, jak i u\u017cywali\u015bmy do sma\u017cenie.<\/p>\n

Okazuje si\u0119 jednak, \u017ce nie jest to t\u0142uszcz nadaj\u0105cy si\u0119 najbardziej do cieplnej obr\u00f3bki potraw.<\/p>\n

Zwyk\u0142a oliwa z oliwek ma bowiem do\u015b\u0107 niski punkt dymienia \u2013 oznacza to, \u017ce stosunkowo szybko z rozgrzanego t\u0142uszczu zaczynaj\u0105 wydziela\u0107 si\u0119 niekorzystne substancje, kt\u00f3re mog\u0105 by\u0107 szkodliwe dla naszego zdrowia.<\/p>\n

Je\u015bli wi\u0119c koniecznie chcemy u\u017cywa\u0107 do sma\u017cenia oliwy z oliwek wybierzmy t\u0119 rafinowan\u0105, kt\u00f3rej punkt dymienia wynosi a\u017c 225 stopni Celsjusza.<\/p>\n

To w\u0142a\u015bnie t\u0142uszcze posiadaj\u0105cy ten wska\u017anik wy\u017cszy ni\u017c 200 stopni najbardziej nadaj\u0105 si\u0119 do obr\u00f3bki cieplnej.<\/p>\n

Opr\u00f3cz rafinowanej oliwy b\u0119dzie to r\u00f3wnie\u017c rafinowany olej rzepakowy, arachidowy, sojowy, z pestek winogron, a tak\u017ce mas\u0142o klarowane.<\/p>\n

Jedynym t\u0142uszczem, kt\u00f3ry mo\u017cemy u\u017cywa\u0107 do sma\u017cenia bez wzgl\u0119du na to czy by\u0142 rafinowany czy nie jest olej ry\u017cowy.<\/p>\n<\/p>\n<\/div>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Kilka lat temu Polacy niemal znacznie ograniczyli u\u017cywanie olej\u00f3w w kuchni. Du\u017c\u0105 popularno\u015b\u0107 w naszym kraju zyska\u0142a natomiast oliwa z oliwek, kt\u00f3r\u0105 dodawali\u015bmy zar\u00f3wno<\/p>\n","protected":false},"author":1,"featured_media":441,"comment_status":"closed","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":[],"categories":[11],"tags":[],"_links":{"self":[{"href":"http:\/\/www.artchannel.pl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/442"}],"collection":[{"href":"http:\/\/www.artchannel.pl\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"http:\/\/www.artchannel.pl\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"http:\/\/www.artchannel.pl\/wp-json\/wp\/v2\/users\/1"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"http:\/\/www.artchannel.pl\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=442"}],"version-history":[{"count":1,"href":"http:\/\/www.artchannel.pl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/442\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":443,"href":"http:\/\/www.artchannel.pl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/442\/revisions\/443"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"http:\/\/www.artchannel.pl\/wp-json\/wp\/v2\/media\/441"}],"wp:attachment":[{"href":"http:\/\/www.artchannel.pl\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=442"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"http:\/\/www.artchannel.pl\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=442"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"http:\/\/www.artchannel.pl\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=442"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}