W tradycyjnej polskiej kuchni zupy zajmują swoje ważne miejsce. Nasza narodowa kuchnia pełna jest przepisów na te smaczne i pożywne dania. Sprawdzone receptury na smakowite, warzywne wywary często przekazywane są z pokolenia na pokolenie, przez nasze mamy i babcie.

Zupa przez jednych traktowana jest jako pierwsze danie, przez innych zaś jako danie główne. Często bowiem zupa staje się posiłkiem tak treściwym i sycącym, że z powodzeniem wystarcza na obiad. Wśród najczęściej przyrządzanych i najbardziej popularnych zup, królujących na naszych stołach, wymienić należy zupę ogórkową, pomidorową czy ziemniaczaną.

Często gotowany jest też krupnik, wzbogacony kaszą. W sezonie letnim sporą popularnością cieszą się zupy, których głównymi składnikami stają się młode, świeże warzywa takie jak kalarepa, kapusta, pietruszka, marchewka. Na przeziębienia niejednokrotnie poleca się rosół bogaty w wartościowe składniki odżywcze pochodzące z mięsa drobiowego.

Ma on właściwości rozgrzewające i regenerujące organizm. Niewątpliwą zaletą zup jest to, że często posypywane są one obficie zieleniną – natką pietruszki czy koperkiem. Dzięki temu nie tylko wzbogacają swój smak, ale przede wszystkim stają się zdrowsze.