Drób na święta

Drób na święta

Choć w Wigilię Bożego Narodzenia większość z nas zgodnie z tradycją powstrzymuje się od jedzenia mięsa – pierwszy i drugi dzień świąt rządzi się już zupełnie innymi prawami.

Przeczytaj również: Tradycyjne potrawy świąteczne

Na stołach pojawiają się wtedy różnego rodzaju mięsne dania, które są wprawdzie wyjątkowo smaczne, ale również ciężkie dla żołądka.

Przeczytaj również: Wartościowe posiłki

Warto więc choć w części z nich wykorzystać drób, jako że to właśnie białe mięso jest jednym z najzdrowszych.

Przeczytaj również: Moda na wegetarianizm

Jak jednak przyrządzić kurczaka, który przecież bardzo często gości na naszych stołach w świąteczny sposób? Przepisów na świąteczne dania z drobiu jest tak naprawdę mnóstwo i na pewno każdy z nas znajdzie coś dla siebie.

Jednym ze sposobów jest podanie pieczonych nóżek z sosem grzybowym, który niewątpliwie bardzo kojarzy nam się z okresem świątecznym.

Z mięsami dobrze komponuje się także żurawina oraz borówka, które uczynią naszego kurczaka bardziej wykwintnym.

Nic nie stoi także na przeszkodzie, aby kurczaka zastąpić indykiem – jego mięs jest jeszcze bardziej delikatne, a pieczony w całości zrobi wrażenie na wszystkich gościach.