Pierogi z grillowanym kurczakiem

Pierogi z grillowanym kurczakiem

Pierogi to danie wymagające, ale bardzo smaczne. Przyjęło się, że jest tuczące, z uwagi na dużą ilość mąki pszennej, jaka idzie do ciasta. A gdyby tak zrobić fit pierogi? Bo rodzajów pierogów jest mnóstwo, nie kończą się na lubianych przez wszystkich ruskich. Może warto pomyśleć o pierogach ze szpinakiem i kurczakiem? SKŁADNIKI NA CIASTO: 300 g mąki (pszennej pomieszanej z orkiszową, razową lub inną), szklanka letniej wody, sół SKŁADNIKI NA FARSZ: opakowanie mrożonego szpinaku, pierś z kurczaka, przyprawy, śmietanka 18 proc.

Przeczytaj również: Jak przygotować się do zdjęcia pantomograficznego?

Szpinak zamrożony przesypujemy na patelnię, odparowujemy wodę, dodajemy 50 ml śmietanki. Zagotowujemy. Przyprawioną pierś kurczaka smażymy na grillowej patelni, następnie drobno kroimy. Mieszamy ze szpinakiem.

Przeczytaj również: Dlaczego warto wybrać doświadczonego specjalistę w medycynie estetycznej?

W tym czasie robimy ciasto. Z podanych składników wyrabiamy elastyczne ciasto. W razie konieczności dodajemy więcej wody lub mąki. Rozwałkowujemy ciasto na stolnicy lub blacie kuchennym na grubość mniej więcej 2 – 3 mm i wykrawamy szklanką okręgi.

Przeczytaj również: Czym jest metoda All on 6 i jakie są jej zalety?

Na każdy nakładamy farsz, zlepiamy brzegi i odkładamy. W osolony wrzątku gotujemy pierogi 3 – 4 minuty.