Szparagowa uczta obiadowa

Sezon na szparagi właśnie rusza pełną parą. W sklepach i na straganach możemy wybierać spośród różnych odmian tego cennego i smacznego warzywa. Najbardziej popularne są szparagi białe i zielone.
Przeczytaj również: Tradycyjne potrawy świąteczne
Wszystkie odmiany są bardzo zdrowe, dlatego warto wprowadzić je do swojego menu, zwłaszcza teraz, wiosną. Szparagi to samo zdrowie. Te niepozorne warzywa zawierają sporo cennych składników mineralnych i mikroelementów, m.
Przeczytaj również: Wartościowe posiłki
in. kwas foliowy i witaminy z grupy B. Pamiętaj, że szparagi nie mogą się rozgotować, ale nie mogą też być twarde.
Przeczytaj również: Moda na wegetarianizm
Szparagi można przygotowywać na wiele sposobów. Doskonale nadają się one do dań obiadowych. Wielu smakoszom najbardziej smakują szparagi podawane w tradycyjny sposób, tj.
ugotowane i polane odrobiną roztopionego masła. W takim wydaniu będą one bardzo dobrze pasować np. do drobiowego kotleta.
Równie ciekawą propozycją może być zupa szparagowa. Niezależnie od tego, w jakiej formie zdecydujesz się podać szparagi na obiad, możesz mieć pewność, że zaserwujesz swoim domownikom nie tylko zdrową, ale i wyjątkowo smaczną potrawę.