Sezon na szparagi właśnie rusza pełną parą. W sklepach i na straganach możemy wybierać spośród różnych odmian tego cennego i smacznego warzywa. Najbardziej popularne są szparagi białe i zielone.

Wszystkie odmiany są bardzo zdrowe, dlatego warto wprowadzić je do swojego menu, zwłaszcza teraz, wiosną. Szparagi to samo zdrowie. Te niepozorne warzywa zawierają sporo cennych składników mineralnych i mikroelementów, m.

in. kwas foliowy i witaminy z grupy B. Pamiętaj, że szparagi nie mogą się rozgotować, ale nie mogą też być twarde.

Szparagi można przygotowywać na wiele sposobów. Doskonale nadają się one do dań obiadowych. Wielu smakoszom najbardziej smakują szparagi podawane w tradycyjny sposób, tj.

ugotowane i polane odrobiną roztopionego masła. W takim wydaniu będą one bardzo dobrze pasować np. do drobiowego kotleta.

Równie ciekawą propozycją może być zupa szparagowa. Niezależnie od tego, w jakiej formie zdecydujesz się podać szparagi na obiad, możesz mieć pewność, że zaserwujesz swoim domownikom nie tylko zdrową, ale i wyjątkowo smaczną potrawę.