Pierogi to danie wymagające, ale bardzo smaczne. Przyjęło się, że jest tuczące, z uwagi na dużą ilość mąki pszennej, jaka idzie do ciasta. A gdyby tak zrobić fit pierogi? Bo rodzajów pierogów jest mnóstwo, nie kończą się na lubianych przez wszystkich ruskich. Może warto pomyśleć o pierogach ze szpinakiem i kurczakiem? SKŁADNIKI NA CIASTO: 300 g mąki (pszennej pomieszanej z orkiszową, razową lub inną), szklanka letniej wody, sół SKŁADNIKI NA FARSZ: opakowanie mrożonego szpinaku, pierś z kurczaka, przyprawy, śmietanka 18 proc.

Szpinak zamrożony przesypujemy na patelnię, odparowujemy wodę, dodajemy 50 ml śmietanki. Zagotowujemy. Przyprawioną pierś kurczaka smażymy na grillowej patelni, następnie drobno kroimy. Mieszamy ze szpinakiem.

W tym czasie robimy ciasto. Z podanych składników wyrabiamy elastyczne ciasto. W razie konieczności dodajemy więcej wody lub mąki. Rozwałkowujemy ciasto na stolnicy lub blacie kuchennym na grubość mniej więcej 2 – 3 mm i wykrawamy szklanką okręgi.

Na każdy nakładamy farsz, zlepiamy brzegi i odkładamy. W osolony wrzątku gotujemy pierogi 3 – 4 minuty.

www.stephan-keppler.de